17 juni 2011

Het Grote Uitstel - Marc Reugebrink

In't kort:
Het boek volgt de opgroeiende Daniel Rega. We beginnen met de puberende Rega in een Hollands dorpje eind jaren '70. Vervolgens vinden we hem terug tijdens zijn studententijd in Groningen om te eindigen eind jaren '80 in Berlijn.

Rega groeit op in een tijd van grote sociale omwentelingen. In de jaren '70 hadden we de tijd van het links terrorisme (o.a. de Rote Armee Fraktion). Ook in zijn dorp wordt een pand gekraakt om er een links café te maken.

Rega snapt het echter niet allemaal. Hij wordt vooral meegezogen zonder te beseffen wat het werkelijk allemaal betekent. De vrienden die hij treft bepalen zijn levenswandel en sturen zijn overtuigingen. Zijn politieke ontluiking loopt parallel met zijn sexuele ontluiking. Na het letterlijk uiteenspatten van zijn eerste grote liefde (samen met het afbranden van het café) komt het nooit meer goed.

Mijn oordeel:
Als je niet 100% op de hoogte bent van alle politieke ontwikkelingen in Nederland, dan is het niet altijd duidelijk wat de verbanden zijn. En dat weerhield me ervan om dit boek echt te vatten, om echt in het verhaal te duiken.

Daniel Rega is daarnaast echt ook wel een verknipte jongen. En dat maakt het moeilijk om een connectie te maken. Hij heeft een onvermogen om de Liefde in een rationeel licht te bekijken en in zijn zoektocht naar de Ware Liefde doet hij echt vreemde dingen. Dit mondt uit in een walgelijke actie aan het einde van deel 2.

Deel drie is het slapste, al ken ik daar dan weer wel de geschiedenis. Nu ja, het verband Berlijn en 1989 is voor iedereen  wel duidelijk zeker? Ook hier loopt Rega rond als een ontsnapte malloot die tenmidden van de grote omwenteling uiteindelijk ook de culminatie vindt van wat eigenlijk uiteindelijk alleen maar de zoektocht naar (ik kan het niet anders noemen) de ideale vagina is. Noot: die vindt hij niet in een mens...

Wat het boek leuk maakte en waardoor ik het uitlas, is de schrijfstijl. Die is "anders": heel los, met een niet perfecte, zich niet alles altijd meteen herinnerende schrijver. Dat maakt het soms ook grappig en toont die tijd zoals hij best getoond wordt: met hiaten in je geheugen. En de andere personages buiten Rega zijn wel likeable, en dat wil je dan weer wel lezen.

Eindoordeel:
*** Omdat de schrijfstijl zo leuk is.

Geen opmerkingen: